vrijdag 17 december 2010

La France de Depardon

Ik schreef al eens eerder over Raymond Depardon, fotograaf en filmmaker. Voor wie nog voor 9 januari 2011 in Parijs is, is de tentoonstelling van 'zijn' Frankrijk, La France de Raymond Depardon dus, ook een aanrader.
De afgelopen jaren reisde Depardon met een camper en een heel grote, ouderwets aandoende camera - zo'n ding op een poot, waarbij je nog een doek over je hoofd doet -, door Frankrijk. Niet non-stop, want hij had ook andere dingen te doen, maar in periodes van enkele weken tot maanden. En hij fotografeerde het gewone, niet-toeristische Frankrijk, van noord naar zuid en van oost naar west. Bij de tentoonstelling zijn al zijn schriftjes met aantekeningen en gevolgde routes te vinden.
Maar het mooist zijn natuurlijk de foto's, die door die ouderwetse camera ook op groot formaat haarscherp zijn. Geen mooie landschappen, pittoreske dorpjes of oude boerderijen, maar gewone huizen, winkels, straten en een enkele voorbijganger. Ook al toont hij het gewone, rommelige en soms wat smoezelige Frankrijk, de expositie is prachtig. Misschien ook wel omdat rommelig en smoezelig prachtig kan zijn.