vrijdag 30 april 2010

lelietjes van geluk


Vandaag is het in Nederland feest, en morgen hier want 1 mei is een officiële feest- en ook vrije dag, behalve dat het dit jaar op een zaterdag valt en dan komt er geen extra vrije dag voor in de plaats. Dit tot verdriet van mijn nageslacht.

Op de 1e mei schenkt men elkaar lelietjes-van-dalen. Ze worden al enige tijd overal verkocht. Ik geloof dat 80 of misschien ook wel 90% van die lelietjes (muguet overigens, op zijn Frans) in de regio Nantes wordt gekweekt (of verbouw je plantjes?). Dit jaar zijn ze door de koude winter wat duurder, maar toch niet meer dan twee euro voor een takje of twee. Als je er een potje omheen wil betaal je een hoop meer, zoals op bijgaande foto wellicht te zien is.

Ik vroeg me al lang af wat die lelietjes met de Dag van de arbeid te maken hadden en het antwoord blijkt: niets. Het is een veel oudere traditie, uit 1561 maar liefst, geïntroduceerd door koning Karel de 10e, die dat jaar alle dames van het hof van die bloemekes schonk. Het belooft je het hele jaar geluk te brengen, tot de volgende 1 mei.
Zou dat ook gelden als je ze zelf koopt?